Behöver du slipa golvet vid mindre skador?
Har du ett trägolv går det knappt att undvika repor även om du försöker göra allt för att minska risken. Plötsligt händer det och när det väl händer, drabbas inte av panik! Ett golv som dagligen utsätts för mycket trafik kommer förr eller senare att bli slitet och få repor. Är det bara ett litet område som blivit repigt behöver du inte slipa hela golvet för att få bort det, istället kan du köpa ett reparationskit för trägolv. Innan du börjar reparera golvet är det viktigt att ta reda på om ditt golv är behandlat med vax, lack eller olja.
Är du osäker är det alltid bäst att ta kontakt med en golvläggare som kan hjälpa dig att få bort dina repor.
Slipa golvet vid slitage och större skador
Är golvet så pass gammalt att det ser ut som att du skulle behöva lägga nytt golv? Innan du börjar kika på nytt golv ska du se över möjligheten att slipa det. Ett riktigt trägolv kan nämligen slipas många gånger och fortfarande se ut som nytt igen.
Det kan vara kul att slipa golvet själv om det blir blir bra såklart men du ska veta att det kommer att ta sin tid, men har du all tid i världen är det bara att sätta igång. Känner du redan här och nu att det känns som ett övermäktigt projekt då är det lika bra att låta ett proffs slipa golvet åt dig. Här kan du lämna en förfrågan och komma i kontakt med professionella golvslipare som vill slipa ditt golv.
Så går du tillväga om du vill ge dig på att slipa golvet själv
1. Ta reda på vilket golv du har
Det är viktigt att veta vilken typ av trägolv du har om du ska hyra en slipmaskin eftersom det finns olika modeller beroende på vilket golv du har. När du hyr en slipmaskin ska du också hyra en kantslipmaskin som kommer åt i de hörn och kanter där den stora slipmaskinen inte kan komma åt.
2. Töm rummet på allt
När du ska slipa golvet är det viktigt att du tömmer rummet eftersom du måste kunna komma åt överallt. Det dammar mycket när du slipar så det är också en anledning till att tömma rummet på allt.
3. Slippapper och inspektion av golv
Bunkra upp med slippapper i allt från riktigt grovt till fint. Innan du sätter igång att slipa behöver du ta bort golvsocklarna och inspektera så att det inte finns några spikar eller dylikt som sticker upp ur golvet. Slipmaskinen måste kunna ta sig fram friktionsfritt.
Du börjar slipa med det grova slippappret, ett vanligt fel många gör är att de byter till ett finare slippapper alldeles för tidigt. Det kommer innebära att du måste slipa fler gånger än vad som egentligen är nödvändigt. Slippapper kostar dessutom en hel del så tänk på att du slipar tillräckligt med det grövsta först.
Det grova pappret tar bort repor, lack och andra ojämnheter. När du är klar med grovslipningen tar du det finare pappret för att få bort slipspåren och få en jämn yta. Slipa sedan med varje papper tills du inte ser någon skillnad längre.
4. Börja slipa golvet
Eftersom det låter mycket att slipa golv är det bra att använda sig av hörselskydd så att du inte skadar din hörsel. Det blir också väldigt dammigt så en andningsmask att sätta på sig är att föredra.
Sätt det grova slippappret på golvslipen och vinkla upp maskinen så att valsen är i luften. Starta maskinen och sänk ner valsen i golvet samtidigt som du går framåt. Har du inte maskinen i rörelse när du börjar slipa golvet finns risken att du får ett fult märke på golvet där maskinen står när du startar den.
5. Slipa golvet diagonalt
Slipa golvet diagonalt mot plankornas riktning för att bli av med ojämnheter mellan plankorna. När du kommer till en kant där golvslipen inte kommer åt är det återigen viktigt att du tar upp valsen i farten innan du stänger av.
Byt till kantslipmaskinen och gör precis på samma sätt som med du gör med den andra slipmaskinen. Se till så att det blir precis samma nivå som resten av golvet. När du kommer till ett hörn där kantslipmaskinen inte heller kommer åt kan du använda dig av en sickel och en skrapa för att få bort lacken.
6. Sista sliprundan
När du ska slipa sista rundan byter du till det finaste slippappret och då byter du också riktning och slipar istället mot plankorna. Du är klar när du känner dig nöjd med slipningen. För att golvet sedan ska skyddas mot slitage behöver du behandla det med ett skyddande ytskikt.
7. Dammsug
Innan du kan behandla golvet behöver du ta bort allt damm som kommer när du slipar. Du kan behöva dammsuga flera gånger innan allt damm är borta. Till detta damm rekommenderas en grovdammsugare.
8. Färg, vax, lack eller olja som ytbehandling?
Som ytbehandling kan du välja mellan att måla alternativt behandla det med vax, lack eller olja. Det är egentligen din smak som får avgöra hur du vill ha det men vanligast är att lacka och det gör också att det håller betydligt längre.
Väljer du att lacka ska du komma ihåg att ju fler lager du lägger desto tåligare blir golvet – men det är viktigt att lacken får torka ordentligt innan du lägger ett nytt lager på.
Vill du fortfarande slipa golvet själv?
Du ser här hur mycket jobb det är med att slipa golv. Det kan vara värt att låta ett proffs göra det åt dig. Lämna enkelt en förfrågan nedan och få offerter från professionella golvslipare som gör ditt golv som nytt igen och du kan lägga tiden på något annat kul istället.