Bygg ditt eget växthus
Att bygga växthus är det många som drömmer om, kanske inte enbart för att odla i. Många drömmer om ett litet orangeri med hög mysfaktor. En plats där du kan läsa en bra bok, bläddra i en tidning eller samla vänner och familj för en gemensam middag.
Oavsett vad du är ute efter är det bra om du har tänkt igenom precis vad det är för växthus du vill ha innan du sätter igång med ditt projekt.
Frågor som är bra att ställa sig innna du sätter igång är:
- Vad ska växthuset användas till?
- Hur ser det ut på tomten, finns det plats för det du vill bygga?
- Hur många ska få plats i det?
- Ska du ha ett fristående eller ett gavelväxthus?
- Ska du kunna odla året runt?
När du har svaren på dessa frågor kan du börja planera för vilket växthus du ska bygga. Sedan, när du bestämt dig för vilket behöver du undersöka om du behöver bygglov.
Bygglov för växthus
Om du behöver bygglov eller ej beror helt och hållet på hur stort växthus du vill bygga. Räcker ett hus på max 25 kvadrat behövs oftast inget bygglov men däremot behöver du skicka in en bygganmälan. Det kan dock variera från kommun till kommun framförallt om du planerar att bygga ett fristående växthus. Säkrast är därför att stämma av med din kommun om vad som gäller i just ditt fall.
Svårt att välja?
Ett tips är att tänka på hur ditt boningshus ser ut och utifrån det välja hur ditt växthus ska se ut. Växthus går att byggas mot en vägg så kallat gavelväxthus, de kan vara runda eller rektangulära som de mest traditionella växthusen. Fundera också på om du vill att det ska stå på en mur eller direkt mot marken. Ett växthus på en mur kan ibland ge en mer ombonad känsla jämfört med om du har det ståendes direkt mot marken.
Är syftet till växthuset just odling är det bra om det inte är för litet. I ett litet växthus är det svårare att hålla en jämn temperatur och luftfuktighet vilket kan orsaka växtsjukdomar som följd. En annan bra sak att tänka på när du ska välja växthus är att välja ett med en stor öppning så att du kan rulla in med en skottkärra. Jord är exempelvis tungt, då är det bekvämt att kunna parkera en skottkärra där inne.
Anlita hjälp eller bygga själv?
Det är en svår fråga som bara du själv kan svara på. Är du händig och kan snickra och fixa då kan det vara en kul utmaning att bygga själv. Men tycker du det är krångligt med bruksanvisningar och inte är något vidare händig bör du låta en hantverkare göra jobbet åt dig.
Hur ser marken ut där du vill bygga växthuset? Är det plant eller behöver du gräva för att få en plan yta? Markarbete kan i många fall vara lite jobbigt så där kan det vara ett smart drag att anlita hjälp.
Vet du redan nu att du vill lägga din tid på annat? Jämför offerter från Servicefinders proffsiga snickare och markarbetare som hjälper dig med ditt växthus.
Placering av växthus
När du funderar på var du vill att ditt växthus ska stå ska du tänka på att välja en plats som ger mycket solljus. Naturlig skugga är också viktigt till exempel från något träd annars kommer det bli oerhört varmt där inne vid varma sommardagar. Är det lätt att gå från boningshuset till växthuset? Har du tänkt det som ett orangeri där du vill kunna sitta och äta är det bra om det är lätt att gå dit med brickor och dylikt.
Med tanke på att vi har många månader med mörker kan det var trevligt att tänka på att ha något fint att titta på även vintertid när du sitter inne i ditt hus. Du kan till exempel ha växthuset upplyst som en stor dekorativ lykta. Det skulle smycka vilken tomt som helst.
Förarbetet är A och O
Precis som med andra byggprojekt är förarbetet alltid oerhört viktigt. I detta fall måste marken som växthuset ska stå på vara väl förberett så det är plant annars kan huset bli snett och glasrutorna i huset kan spricka. Har du gjort ett gediget markarbete kan du känna dig säker på att du inte kommer stöta på några problem som uppstår på grund av ett dåligt utfört förarbete. Så med andra ord, slarva inte med detta och ta hjälp om du behöver.
Om du bygger ditt växthus själv
Kom ihåg att läsa igenom instruktionerna ordentligt innan du sätter igång att bygga om du köper en färdig byggsats. Är det något du inte har koll på är det mycket lättare att ta reda på hur du ska göra det innan du väl står där med alla delar. Ett tips är att lägga upp alla profiler i storleksordning på marken, du ser då också om du saknar någon del. Det är alltid en fördel om du har någon som kan hjälpa dig eftersom det är viktigt att du bygger helt rakt. Det gör du lättast genom att kryssmäta sockelprofilen så att den blir helt perfekt.
Kom ihåg att inte ha bråttom när du bygger, låt var sak ta sin tid så kommer det gå jättebra.
Vill du ha hjälp med att bygga? Lämna en förfrågan nedan och få svar från våra professionella snickare som kan hjälpa dig.