Har du någonsin klivit in ett rum och fått en varm och hemmatrevlig känsla, men inte riktigt kunnat sätta fingret på vad det är? Chansen att det handlar om rätt ljussättning är stor. Att få till ett varmt och ombonat hem utan rätt belysning är svårt.
– Bra belysning är underskattat och något vi ofta prioriterar bort för inredning, säger Christine Fredriksen , inredningsarkitekt och kreativ chef för Arkivet.
Hon upplever att allt fler kunder vänder sig till henne för att få hjälp med att hitta rätt belysning i sitt hem. Att få till en bra belysning, som också är fin att titta på, är inget som görs i en handvändning. Ett badrum kräver en helt annan belysning än ett sovrum, och det är viktigt att tänka på vilka rum som ska ljussättas (och hur).
– Belysningen ska anpassas efter behoven man har i de olika rummen, säger Fredriksen.
Hon tipsar om att dela in rum i olika zoner för att lättare hitta rätt belysning till varje rum. Placeringen av möbler påverkar också hur man ljussätter ett rum, det är därför bra att ha en plan för inredningen innan man börjar köpa på sig lampor.
– Vi rekommenderar att man gör en ljusplan så tidigt i renoveringsskedet som möjligt, gärna med hjälp av en inredare eller en ljusdesigner, säger Fredriksen.
Om du har gjort ett förarbete och satt upp en tydlig plan blir det lättare för elektriker och hantverkare att synka under renoveringens gång. Det är ett stort plus om elektrikern kan installera lamppunkter, kontakter, brytare och eventuella värmekablar tidigt.
– Om du har möjlighet, så tycker jag att du ska satsa på ett dolda eluttag. Det ger ett snyggt och sömlöst intryck, säger Fredriksen.
Börja med teknisk belysning
Fredriksen skiljer på så kallad teknisk belysning och dekorativ sådan.
– Den tekniska belysningen är grunden för allt och består av till exempel infällda downlights och spotlights. I regel handlar det om lampor som är anpassade till den faktiska arkitekturen i ditt hem, vid tak eller bredvid lister.
Placeringen av den tekniska belysningen är jätteviktig. Infällda downlights eller spotlights går inte att vända.
– I början av 2000-talet var spotlights otroligt populärt, så jag upplever att många kunder bestämmer i förväg att de inte vill ha downlights eller spotlights, säger Fredriksen.
Teknisk belysning har förändrats med åren, och är faktiskt en nödvändighet i varje rum. Det gör att rummen får en snygg inramning.
Badrumsbelysning
– Badrummet är kanske ett av de svåraste rummen att lysa upp, säger Fredriksen. Man vill ha en bra och stark belysning, men också möjlighet att skapa en skön spakänsla.
Fredriksen rekommenderar dimbara spottar i badrummet. Spottarna ska helst placeras längs väggar. Optimal belysning i en spegel är ljus från båda sidor, så placera lampor på varje sida av spegeln.
– Det finns så mycket fin badrumsbelysing på marknaden – våga tänk utanför ramarna, säger Fredriksen.
Köksbelysning
Köket (även känt som hemmets hjärta) är idag en samlingspunkt för hela familjen. Vi äter inte längre bara i köket, vi använder också köket som ett hemmakontor och läxläsning med barnen. Allt fler väljer också kök med öppen planlösning, med både köksö och matbord.
– Har man olika zoner i köket är det viktigt att anpassa belysningen, säger Fredriksen. Dimbara arbetslampor passar bra ovanför arbetsbänken och integrerade i överskåp. Kombinera gärna detta med en pendellampa över matbordet. Det funkar fint tillsammans! Placeringen av ljuskällorna är dock viktig. Downlights ger bra ljus, men om ljuset träffar dig i bakhuvudet skapar det skuggor på köksbänken, säger Fredriksen.
Bor du i hus? Lys upp trappan!
– På kvällen kan din trappa förvandlas till en dödsfälla. En upplyst trappa är viktig för både din egen och dina gästers säkerhet, säger Fredriksen.
Förutom ökad trygghet kommer en upplyst trappa att skapa en skön atmosfär och tillföra det lilla extra till hemmet.
– LED-lampor har gjort att utbudet av trappbelysning blivit både större och bättre. Tidigare var du tvungen att vägghängda lampor eller takpendlar, idag kan du köpa LED-lister som lyser upp varje steg.
Välj rätt färgnyans på glödlampor
Fredriksen rekommenderar bara LED-lampor till sina kunder, men måste ofta uppmärksamma dem på färgskalan när de väljer glödlampor.
– För att hitta rätt glödlampa ska du kolla på Kelvin-värdet. Skalan visar hur varmt eller kallt ljuset från glödlampan kommer att vara.
Fredriksen rekommenderar att man använder glödlampor med 2700-3000K i privata hem. 2700K brukar vara standarden hon själv rekommenderar till sina kunder. Det ger en lagom varm och skön atmosfär. Glödlampor med 3000K är lite kallare och ger mer ljus, vilket gör att de passar bättre i kök och badrum.
Balans är a och o
Att balansera den praktiska belysningen och den dekorativa belysningen är en konst. Att ha för mycket ljus kan ha en dålig effekt, så kom ihåg att även dagsljus är en ljuskälla.
– När man gjort en plan för grundbelysningen börjar det roliga, den dekorativa belysningen!
Fredriksen betonar hur viktigt det är med ljussättning på alla höjder.
– En cool pendel gör sig bra ovanför matplatsen, medan en låg lampa på ett sidobord i vardagsrummet skapar en varm och social atmosfär.
Fundera också över vilken funktion lampan ska ha, innan du väljer en lampa för designen. Ska lampan skapa stämning, vara dimbar, fungera som en läslampa eller lamppunkt?