Höstunderhåll för husägare: 5 viktiga tips för att skydda ditt hem inför vintern

Hösten är den idealiska tiden för husägare att se över sitt hem och förbereda sig för den kommande vintern. Att ta hand om nödvändigt underhåll nu kan både spara pengar och förhindra större problem längre fram. Här är några viktiga åtgärder som husägare bör tänka på under höstmånaderna.

Kontrollera och rengör tak och hängrännor

Se över takpannor för sprickor eller förflyttningar, och rensa hängrännor från löv och smuts som kan orsaka vattenskador i framtiden. Att säkerställa att vatten kan rinna fritt bort från huset är avgörande för att undvika dyra reparationer. Var försiktig när du går upp på taket, vi rekommenderar att du tar in hjälp om du inte har rätt utrustning för att befinna dig på ett tak.

Isolera och täta för att hålla värmen inne

Ett välisolerat hus sparar både energi och pengar. Kontrollera att vinden är ordentligt isolerad, och se över fönster och dörrar för drag. Det kan vara en bra idé att byta ut gamla fönsterlister och investera i isolerande gardiner för att förbättra energieffektiviteten.

Så här kollar du om ditt hus är dåligt isolerad eller om dina fönster/dörrar drar:
Känn efter drag runt fönster och dörrar genom att hålla handen nära kanterna eller använd ett ljus för att se om lågan fladdrar. Kolla även efter kondens eller frost på fönstren, vilket kan tyda på dålig isolering. På vinden, se till att isoleringen är jämnt fördelad och tillräckligt tjock.

Måla om fasaden innan vintern slår till

Om fasaden börjar se sliten ut, är hösten sista chansen innan temperaturen sjunker. En ny målarstrykning skyddar ditt hem från fukt och slitage under vinterns tuffa förhållanden.

Hitta rätt hjälp hos Servicefinder – jämför flera offerter här!

Serva värmesystemet

Innan kylan slår till på allvar är det viktigt att serva värmesystemet. Se till att din värmepump eller panna fungerar som den ska, och rensa eventuella filter. Detta ökar effektiviteten och kan spara på uppvärmningskostnaderna.

För att kontrollera din värmepump eller panna, börja med att lyssna efter ovanliga ljud och kolla om den värmer som den ska. Rengör eller byt ut smutsiga filter, och kontrollera inställningarna på termostaten. Är du osäker, kan det vara bra att boka en årlig service av en professionell.

Förbered trädgården för vintern

Glöm inte att även utemiljön behöver förberedas. Plocka undan utemöbler, skydda känsliga växter och beskära buskar och träd innan vintern. Genom att göra detta nu sparar du arbete och förbereder trädgården för en snabbare start på våren.

Hos Servicefinder hittar du utmärkta trädgårdsmästare som hjälper dig att beskära buskar och träd. De vet också vilka växter som är känsliga och skyddar dessa på rätt sätt!

Hitta rätt hjälp hos Servicefinder – jämför flera offerter här!

Genom att ta hand om dessa uppgifter på hösten försäkrar du dig om att ditt hus är väl förberett för vinterkylan, samtidigt som du minskar risken för kostsamma reparationer längre fram.