Lägg upp en budget
Det första du bör göra när du vill bygga altan är att lägga upp en budget för bygget. För att få en prisbild så behöver du veta vilket material du vill använda samt arbetskostnader. ROT-avdraget gäller när du tar professionell hjälp av en byggfirma. Kom ihåg att ha en buffert för oförutsedda kostnader.
Altanens läge
Att placera altanen i rätt läge är ett av de viktigaste stegen att ha klart innan man sätter igång med byggandet. Att flytta altanen vid ett senare skede är svårt och altanens läge bidrar både till trivsel och hållbarhet. Ett tips från oss är att du bör undvika att placera altanen nära träd. Det finns en risk att din altan blir fuktig och hal av alger, det kan även komma svampangrepp och röta om altanen blir fuktig. Bygg hellre din altan i anslutning till köket. Det underlättar när du vill äta/fika på altanen när du ska bära in och ut mat eller dryck. Fundera även på väderstrecket. Vill du njuta av en kopp kaffe i morgonsolen eller vill du ha härliga middagar i kvällssolen?
Material
De vanligaste är trä, träkomposit, granitkeramik och natursten. Alla dessa alternativ kommer med fördelar och nackdelar. Man brukar säga att det som skiljer materialen åt är hur enkelt det är att bearbeta, hur mycket underhåll kommer behövas, pris och egenskaper vid olika väderlag? Det ska också vara skönt att röra sig på altanen, speciellt under sommartid då man ofta går barfota. Välj material efter dina behov, smak och ditt hus. Det går såklart att göra en kombo av flera olika material!
Vindskydd, solskydd och insynsskydd
När placeringen av altanen är bestämd så är det dags att planera var du vill ha ditt solskydd. Vill du använda dig av parasoller som går att flytta när solen rör på sig, eller vill du sitta i den behagliga skuggan under ett tak? Ett vindskydd är också att rekommendera ifall din altan är utsatt för extrem vind så du inte blåser bort. Om din altan är placerad med insyn så kan du vilja ha ett insynsskydd.
Belysning
Planera elanslutningar redan från starten av ditt projekt. Stämningshöjande belysning och infravärme gör att altanen blir en plats du kan njuta av på sena sommarkvällar. Bra ljus bidrar till en känsla av trygghet på sena kvällar men också till en hemtrevlig miljö. Tänk på att när det gäller elarbeten utomhus så bör du anlita en behörig elektriker. De kan också hjälpa dig med inbyggd belysning
Storlek
Man vill kunna röra sig obehindrat på en altan, planera därför tillräckligt med utrymme för din altans ändamål. Detta gäller även om du har en liten trädgård. Tänk på hur du vill använda altanen och hur många människor som ska kunna vistas på den. Du kanske vill ha en grillplats, lounge, parasoller/solstolar eller växter? Då måste du lägga till några kvadratmeter. Ett bra mått att hålla sig till är att 20 kvadratmeter går åt ett bord för 4 personer + en grillplats.
Form
Formen på din altan spelar stor roll, men tänk gärna utanför boxen när du väljer hur den ska va utformad. Du kanske kan kombinera form med funktion, göra plats för växter, bevara stenar och vackra buskar eller varför inte bygga in sittplatser? Din altan behöver inte vara rektangulär och plan på det klassiska viset, den kan ha olika nivåer där man bygger in trädgården på ett naturligt sätt.
Säkerhet
Om du har familj med småbarn är säkerheten något att ha i åtanke. Om din altan inte ligger på marknivå så kommer du vilja ha ett altanräcke så barnen inte kan ramla över kanten. Det kan va smart att inte bygga altanräcket med brädor som går på tvären så barnen inte kan klättra över.