Bygga hus
Att bygga ett hus tar ungefär ett år från det att du fått bygglov. Den första delen av arbetet är grundarbetet i form av bland annat grävning och det tar normalt ca två månader. När grundarbetet är färdigt börjar själva byggandet av huset och hantverkarna börjar arbetet. Ett normalstort hus tar cirka 8-9 månader att sätta upp.
Betala inte i förskott
Vid större projekt som husbygge är det vanligt att du blir fakturerad flera gånger under projektets gång. Tänk på att inte betala mer än vad som är klart. Har du extrem otur kan byggfirman du anlitat gå i konkurs och då förlorar du pengar för jobb som inte blivit utförda.
Anlita en byggledare
Anlita en byggledare som ansvarar och projektleder husbygget för att projektet ska gå så smidigt som möjligt. Att själv samordna hantverkare och leverantörer är ett stort jobb som tar tid och kraft. När du anlitar en byggfirma för ett totalentreprenad brukar företaget ha en byggledare, men du kan givetvis även anlita en på egen hand.
Tänk långsiktigt
När du planerar vart på tomten ditt hus ska stå är det bra att tänka långsiktigt. Även om du inte planerar att bygga ett garage direkt så kan du behöva det längre fram. Se därför till att planera för det nu.
När du fattar beslut kring färger och design är det också viktigt att tänka långsiktigt och inte på vad som är trendigt just nu. Ditt hus ska stå i många år och det som är trendigt idag kommer inte vara lika populärt om 10 år. Om budgeten tillåter det – lägg gärna lite extra pengar på isolering. Det kommer att ge dig lägre värmekostnader och ett extra skydd mot fuktskador. Fundera även på om du vill installera energieffektiva lösningar i huset.
Anlita en besiktningsman
När huset är klart kommer byggföretaget att genomföra en slutkontroll. Inspektionen sker oftast ett par veckor före du kan flytta in. Här är det jätteviktigt att kontrollera att arbetet blivit utfört enligt plan. Kontrollera både insida och utsida och anlita gärna en besiktningsman om du behöver hjälp.
Upptäcker ni fel under slutkontrollen ska felen dokumenteras i ett protokoll som undertecknas av båda parter. Kom ihåg, när du väl tar över nycklarna till huset tar du också över ansvaret. Skulle du upptäcka fel efter inflytt är det viktigt att rapportera det till byggentreprenören så fort som möjligt.
Bygga garage
När du ska bygga garage har du tre garagetyper att välja mellan – carport, kallt garage och varmt garage. Om du ska använda garaget för att parkera bilen är det bäst att välja ett kallt garage. Om du å andra sidan funderar på att bygga ett hobbyrum eller liknande i garaget så ska du välja ett isolerat och uppvärmt garage.
Det är smart att välja samma takvinkel, fasad och fönster som huset. Många väljer att bygga garage i samma stil som huset för att få ett enhetligt och snyggt helhetsintryck.
Hitta hantverkare med Servicefinder
Ska du bygga nytt? Genom oss är det enkelt att hitta bra byggföretag. Beskriv ditt projekt så matchar vi ihop dig med byggfirmor i ditt område. Därefter kan du jämföra offerter och omdömen och göra ditt val.