För dig som gillar extrem värme – bygg en bastu
För den som gillar att bada bastu finns det alltid tillfällen då det är skönt att få svettas lite extra. Att bada bastu är för de flesta både avkopplande och stimulerande och det är för många en social stund med familj eller vänner.
Det är vanligast att placera bastun i källaren om man bor i hus men det går lika bra att göra om ett förråd till en bastu. Har du ett uthus som sällan används? Då är det en utmärkt idé att bygga en bastu där.
När du ska planera för din bastu är det bra att tänka på det runt omkring som också behövs för att du ska få en så skön upplevelse som möjligt. En dusch och ett rum i anslutning till bastun där du kan byta om och sitta och koppla av en stund efter du har bastat är något du kan göra för att det ska bli extra skönt att använda den.
Investera in en badtunna
Varma utomhusbad året runt? Ja, det är helt möjligt med en badtunna. Du behöver inte vara en vinterbadare för att kunna bada på vintern. Med en vedeldad badtunna kan du värma upp vattnet till önskad temperatur. Tänk va härligt att samla ihop vännerna eller familjen en vinterdag med toppluvan på och njuta av ett varmt bad tillsammans.
Det som är viktigt att tänka på när du ska bygga en badtunna är att den måste stå på ett stabilt underlag. Därför är det en fördel om du har en altan du kan ställa den på eller så bygger du en plattform som den kan stå på. Lägg också en extra tanke på var den ska stå, en tomt med sjöutsikt då är det ju fint att kunna blicka mot vattnet när man sitter i tunnan och kopplar av, har du dessutom kvällssol på det blir det ju extra mysigt. Framförallt om du vill bada under sommarmånaderna när kvällssolen värmer skönt.
Har du barn eller får du ofta barn på besök som också vill bada är det smart att tänka på att bygga badtunnan så att den är anpassad även för dem.
Bygg en eldstad
Bor du i hus och saknar den där mysiga värmen från en eldstad? Känslan av att krypa upp i en fåtölj och höra hur det sprakar från elden är oslagbar. Att samtidigt känna hur värmen sprids i huset är som pricken över i:et.
För att du ska kunna elda säkert och röken kan ta sig ut rätt behövs det lite förarbete. Ett tips är att du kontaktar kommunens byggnadsnämnd innan du startar bygget med din eldstad. En skorstensfejarmästare behöver kontrollera och godkänna din eldstad samt rökkanal.
Trots att du behöver göra lite mer förarbete så ska du se att det kommer vara värt det. Får du godkänt kommer du kunna njuta av din eldstad under årets alla årstider. Hur underbart är inte det.
Skulle du råka ha oturen att bo i ett område där man inte får elda, deppa inte ihop. Det finns en lösning, bygg en skorstensfri eldstad för att uppnå den maximala mysfaktorn som kommer med en eldstad.
Installera golvvärme och förenkla städningen
En kylig vinterdag när du är på väg hem och fötterna känns som isbitar, då finns det inget skönare än att komma hem och få ta av sig skorna och känna värmen från golvet. Har du husdjur tycker de garanterat att det är skönt att vila på ett uppvärmt golv.
Fördelar med golvvärme:
- Du slipper element på väggarna vilket gör att möbleringen blir mycket lättare
- Det förenklar också städningen eftersom du slipper de dammsamlande elementen och det våttorkade golvet blir fort torrt
- Golvvärmen är också bra för småbarnen som gärna leker på golvet
- Det kan spara pengar för med energismart och injusteringsfri reglering sänker du dina energikostnader
- Du kan lägga golvvärme på ett befintligt golv så du inte behöver riva upp golvet som ligger där nu. Något som är viktigt att ha i åtanke då är att golvhöjden blir något högre, ungefär 15 millimeter exklusive det nya laminat- eller parkettgolvet som läggs ovanpå golvvärmeskivorna.
Vill du hellre ha ett plastgolv går det också bra men då behöver en 10 mm spånskiva med spont runt om läggas på golvvärmeskivorna.
I badrum är det extra skönt med golvvärme så är du på gång med en badrumsrenovering tänker du helt rätt om du vill installera golvvärme.
Värm upp huset med en luftvärmepump
Värme vill vi gärna ha men elräkningarna som höjs när vi förbrukar mer el på vintern vill vi gärna vara utan. Har du direktverkande el i ditt hus kan du spara en hel del pengar genom att installera en luftvärmepump. En luftvärmepump har nämligen en energibesparing på mellan 30-50%.
Det är som är bra med en luftvärmepump är att du på vintern använder den för att få en skön värme i huset medan du på sommaren kan använda den till att kyla huset. Jätteskönt när värmeböljan kommer och fläktarna är slutsålda i nästan hela landet.
Bäst resultat får luftvärmepumpen i hus med öppen planlösning eftersom luften behöver kunna cirkulera fritt. Har du många dörrar i huset är det bra att hålla dem öppna så mycket som möjligt.
Ifall du bor i norra Sverige där det kan bli extremt kallt bör du överväga hur effektiv en luftvärmepump blir. De flesta luftvärmepumpar fungerar ner till -15 grader men redan vid några plusgrader börjar is bildas på luftvärmepumpen.