Gör en budget
Gör en budget för att få koll på vad allt kostar när du ska renovera. Vad får renoveringen kosta? Vad kostar materialet? Ju bättre koll du har på din budget och hur du vill att det ska se ut, desto smidigare kommer renoveringen att gå. Tänk på att alltid ha extra marginal i din budget, då renoveringar ofta blir dyrare än vad som var tänkt från början. Tanken med budgeten är inte att allt ska stämma i detalj, utan att du ska få en tydlig bild över alla poster och vilka som bör prioriteras. Du kan få få en skattelättnad på arbetskostnaden för en hantverkare vid renovering och ombyggnad. Dock så gäller detta endast personer som bor och betalar skatt i Sverige för minst 90% av sin inkomst.
Kontrollera om du behöver ansöka om bygglov
Du kan behöva ansöka om bygglov om du vill göra ändringar i din bostad. När du ansöker om bygglov så ber du kommunen om tillåtelse att göra ändringarna. I villor och fritidshus behöver du inte bygglov för renoveringar som sker inomhus. Däremot kan du behöva bygglov för yttre renoveringar, t ex bygga en ny byggnad. Ingår ditt hus i en detaljplan måste du ansöka om bygglov även vid mindre förändringar såsom att måla om fasaden eller lägga om taket. Känner du dig osäker på vad som gäller för dig – fråga kommunen!
Hitta hantverkare
Att hitta bra hantverkare kan kännas svårt, men det är enklare än vad du tror. Via Servicefinder kan du få kontakt med professionella hantverkare. Det enda du behöver göra är att skicka in en förfrågan där du beskriver ditt behov. Du kan jämföra både offerter och omdömen innan du gör ditt val.
Jämför offerter
En del hantverkare lämnar offerter för hela arbetet, medan andra lämnar offerter för delar av arbetet. Därför bör du alltid kontrollera att de offerter du får innehåller alla delar du frågat efter. Fråga även företagen om det kan tillkomma något mer så att du inte får en otrevlig överraskning – vem står exempelvis resor, el, material och städning?
Fråga efter certifikat och försäkringar
Kontrollera att byggföretagen har rätt försäkringar och certifikat, t ex att företagen har en försäkring som täcker skador förorsakade av dem. Ska hantverkarna exempelvis renovera ditt badrum, så krävs kanske certifikat för våtrumsarbete. Kontrollera alltid att företaget har de certifikat som krävs. Känner du dig osäker på vilka försäkringar och certifikat som behövs, vänd dig till svenska branschorganisationer och fråga!
För arbeten som rör el: Kolla så att företaget är registrerat hos Elsäkerhetsverket här.
Andra branschorganisationer: Golvbranschen, Måleriföretagen, Sveriges Murnings- och Putsentreprenörförening och Sveriges Takentreprenörer.
Ha en kontinuerlig dialog med byggföretaget
Om du inte kan vara på plats på lantstället under hela projektets gång, så kan det vara en god idé att boka in ett par tillfällen då du åker dit och ser över renoveringen. Men oavsett vart du befinner dig är det viktigt att du för en tydlig och öppen dialog med företaget under hela projektets gång. Detta ger företaget möjlighet att räta ut frågetecken längs vägen!