Flytta kök i bostadsrätt – Så går du tillväga
Att flytta sitt kök till ett annat rum för att få större sociala utrymmen blir allt vanligare. Men hur gör man detta i praktiken? Här kan du läsa om hur du ska gå tillväga för att flytta ditt kök till ett annat rum.
William Jacobsen
Uppdaterad 18. jun 2024, 13:33 · 2 min. läsning
William Jacobsen
Uppdaterad 18. jun 2024, 13:33 · 2 min. läsning
Var ska jag börja?
En bra start är alltid att kolla med din bostadsrättsförening och kika igenom deras stadgar. Berätta vad du planerar att göra och vart du vill placera ditt kök. Det är alltid bra att få med styrelsen på sina planer och i vissa fall krävs deras tillstånd för bygget. Att flytta köket brukar inte vara bygglovspliktigt och inte heller anmälningspliktigt. Detta är förutsatt att det inte skulle ske för stora förändringar på den bärande konstruktionen vilket i värsta fall skulle kunna göra att byggnaden rasar.
Ventilation, vatten och avloppsstammar eller utrymningsvägar får inte heller förändras i hög grad. En annan faktor som kan sätta stopp för en köksflytt är om byggnaden har ett bevarandevärde. För att veta om din byggnad har ett bevarandevärde kan du vända dig till riksantikvarieämbetets databas. Där kan du hitta information om byggnaden och dess kulturhistoriska värde.
Förberedelser
Det är superviktigt att du tar fram ritningar över bostaden för att lokalisera ventilation, vatten- och avloppsstammar. Detta gör du för att överhuvudtaget veta om det är möjligt att genomföra en köksflytt. Den del av köket som är beroende av vatten som diskmaskin och diskho måste gå att placera nära vatten- och avloppsstammarna. Det är sedan väldigt viktigt att ta reda på vilken ventilation huset har. Man kan kolla upp detta med sin styrelse. Varför ska man ta reda på det? Det gör man för att se om det går att koppla köksfläkten på den befintliga ventilationskanalen.
Vad gör jag om mitt projekt blir anmälningspliktigt?
Om ditt projekt skulle komma att bli anmälningspliktigt så kan du skicka in en bygganmälan till stadsbyggnadskontoret. När det är gjort blir man tilldelad en kontrollansvarig beroende på vad som behöver åtgärdas. Den kontrollansvarige kommer åka hem till dig innan byggnationen startar för att göra en kontrollplan över vad som behöver göras.
I bygganmälan så är det bra att skicka med en planlösning av bostaden. Skicka också med en planlösning över hur du planerar att det ska se ut efter köksflytten. Spara ihop så mycket information du kan om din bostad. Det gör allt mycket lättare och du sparar massa tid!
Stadsbyggnadskontoren har olika väntetid beroende på vilken ort man bor i. Därför är det viktigt att vara ute i god tid. När du har fått ett beslut och förhoppningsvis ett startdatum så är det dags att informera din styrelse om byggnationen. När den startar, hur länge kommer det hålla på och om man behöver stänga av vattnet en kortare period.
Publicerad 18. jun 2024, 08:41
Uppdaterad 18. jun 2024, 13:33