Hitta rätt golvläggare för jobbet
Planerar du att lägga nytt golv? Oavsett om du ska lägga parkett, sten- eller vinylgolv - hos Servicefinder hittar du duktiga golvläggare som står redo att hjälpa dig med ditt nya golv!
- Lägg ut jobbet gratis
- Ta emot icke-bindande offerter från företag
- Välj den bästa offerten
Golvläggning
Vad kostar det att lägga nytt golv?
Kostnaden för att lägga ett nytt golv varierar beroende på vilket material du väljer, hur krävande det är att lägga det, och hur omfattande det är att ta bort det befintliga golvet. De billigaste golvtyperna som är lätta att lägga brukar kosta runt 150 till 200 kronor per kvadratmeter.
Om du vill lägga parkett kommer det vanligtvis att kosta minst 400 kronor per kvadratmeter för de billigaste typerna av parkettgolv. Om golvet dessutom kräver utjämning eller om det är krävande att ta bort det gamla golvet kommer priset att bli högre.
Omfattning och komplexitet
Omfattningen och komplexiteten på projektet beror på vilket golv du redan har, om du ska lägga ett nytt, om du ska slipa golvet eller om du behöver utjämna det. Vilket material du väljer har också betydelse för priset och utförandet av projektet.
Storleken på det område som du ska täcka med det nya golvet kommer att påverka priset. Om du planerar att täcka en större yta kommer materialkostnaden naturligtvis att vara högre, men det är vanligtvis inte någon stor skillnad i priset för själva arbetet. Det kan därför löna sig att göra flera golvytor samtidigt när du först anlitar en golvläggare.
Om du behöver ta bort det gamla golvet kommer detta också att påverka den totala kostnaden för projektet. Ofta kan detta vara enkelt att göra själv, och här kan du också spara en del. Om det däremot är ett krävande golv att ta bort bör du överväga att få professionell hjälp av en snickare eller golvläggare för att undvika skador eller förseningar i projektet.
Hantverkare
När du ska lägga ett nytt golv är det klokt att använda skickliga yrkespersoner så att arbetet utförs precist och snyggt. En del av förarbetet är möjligt att utföra själv, som till exempel att ta bort det gamla golvet. Själva golvläggningen är det dock klokt att överlåta åt professionella, eftersom det är särskilt viktigt att vara noggrann när du ska lägga golv.
För att lägga ett nytt golv bör du anställa antingen en golvläggare eller en snickare som har erfarenhet av golvläggning. De kommer också att kunna ge råd om materialval och utföra det förarbete som behövs innan det nya golvet kan läggas.
Om du vill måla golvet behöver du en målare, och om du planerar att gjuta golvet kan det vara aktuellt att anlita en murare. Om du tänker lägga elektriska värmekablar i golvet kommer du också att behöva en elektriker.
Detta kan öka priset på ditt projekt
Det finns stora variationer i pris för att lägga golv, eftersom det finns många olika faktorer som påverkar priset.
- Materialval
- Många olika vinklar och hörn på golvet
- Utjämning av golvet
- Borttagning av gammalt golv
- Ljudisolerande golv
- Värmekablar
Utjämning av golvet
Det är viktigt att golvet är helt plant innan du lägger det nya golvet. Detta är särskilt viktigt om du ska lägga parkett. Huvudregeln är att inom en meters radie kan det vara plus/minus två millimeters avvikelse.
Du kan kontrollera om golvet är plant genom att använda en raklinjal, vilket är en förlängning av ett vattenpass. Om du är osäker på hur du gör detta kan golvläggaren eller snickaren hjälpa dig.
Det är vanligt att använda utjämningsmassa när du ska plana av golvet. Denna hälls ut i ett lager på 5-60 millimeter, beroende på hur ojämnt golvet är. Du kan också använda utjämningsmassan för att lägga in värmekablar eller rör för vattenburen värme i golvet. Detta kan du få god hjälp med av skickliga yrkespersoner.
Pris för utjämning av golv
Det är vanligtvis inte så dyrt att plana av golvet. Det är viktigt att du använder utjämningsmassa av hög kvalitet som är anpassad för underlaget den ska användas på. Du kan få hjälp att köpa rätt typ av den yrkesperson du anställer eller där du köper utjämningsmassan.
Huvudkostnaden för att plana av golvet är arbetet som ska utföras. Det är viktigt att du använder skickliga yrkespersoner för detta arbete om du inte har kompetens att göra det själv. Ett bra förarbete är nämligen det viktigaste du gör vid läggning av golv.
Om du lägger parkett på ett snett underlag riskerar du onödig slitage, knarrande ljud och i värsta fall sprickor i parketten. En golvläggare eller snickare som lägger golv på en dåligt utförd utjämning kan inte ta ansvar för eventuella fel eller skador på det sneda golvet senare.
Priset för att plana av golvet varierar beroende på hur tjockt lager utjämningsmassa som ska läggas, hur stor yta golvet är och vilket underlag det ska läggas på. Planering av ett betonggolv på 30 kvadratmeter kostar ungefär 30 000 kronor.
Slipa trägolv
Om ditt trägolv är av god kvalitet men har fått många repor eller blivit ful i lacken kan det vara aktuellt att istället slipa golvet. Det är billigare än att lägga nytt och kan bli minst lika fint. Särskilt i äldre hus med gamla men fina golv är slipning ett mycket bra alternativ. Dessutom kan du polera med träolja om du vill ha en ny nyans. Slutligen är det vanligt att lacka golvet för att skydda träet mot framtida slitage.
Golvslipning behöver inte vara så omfattande som många tror, och vanligtvis tar hela processen runt 48 timmar, beroende på projektets storlek. Om du använder skickliga hantverkare kan du vara säker på att arbetet blir utfört noggrant och att du får ett vackert och hållbart resultat.
Det är också möjligt att slipa parkett, och de flesta parkettgolven har ett så kallat slitskikt. Detta är det översta lagret i parketten som består av helt trä och är vanligtvis cirka 4 millimeter tjockt. Var medveten om att det finns vissa typer som inte är lämpliga för slipning. Detta kan hantverkaren hjälpa dig att undersöka innan du börjar slipa parketten.
Hur mycket kostar det att slipa golvet?
Priset för att slipa och behandla golvet ligger mellan 20 000 och 50 000 kronor för ett golv på mellan 20 till 80 kvadratmeter. Priset för golvslipning varierar beroende på hur stort område som ska slipas, om du har dörrtrösklar, trappor eller annat som också ska slipas, och vilken typ av efterbehandling du vill ha på golvet.
Värmekablar i golvet
Om du ska lägga ett nytt golv kan det vara klokt att lägga in värmekablar samtidigt. Värmekablar är ett effektivt sätt att värma upp bostaden som ger jämn värme och extra komfort inomhus. Även om det är extra skönt med värmekablar under de kalla vintermånaderna är det praktiskt med värmekablar i källaren, hallen och badrummet året runt. Särskilt på rum med kakelgolv är det behagligt med värme i golvet eftersom kakel kan kännas kalla vid normal rumstemperatur.
När du ska gjuta golvet med värmekablar har du flera alternativ att välja mellan. Elektriska värmekablar är förmodligen det vanligaste valet, men det finns också värmemattor eller värmefolie som kan läggas under parkett eller annan typ av golv. Dessa varianter är lite dyrare men kan vara ett bättre alternativ för större ytor som till exempel ett vardagsrumsgolv.
Priset för att lägga värmekablar
Värmekablar kostar cirka 400 kronor per kvadratmeter, medan värmefolie och värmemattor kostar upp till 800 kronor per kvadratmeter. Det är klokt att lägga värmekablarna samtidigt som du planar av golvet eftersom du kan gjuta in värmekablarna direkt i utjämningsmassan. För att lägga värmekablar i golvet behöver du en elektriker för att vara säker på att de läggs säkert och utan risk för brand eller stötar.
Olika typer av golv
Trä- och parkettgolv Trägolv och parkett är två av de vanligaste golvtyperna i svenska hem. Det är ett tidlöst och slitstarkt golv som dessutom kan förnyas genom slipning eller efterbehandling med olja. Fördelen med parkett jämfört med trägolv är att parketten ofta är mer formbar och tål förändringar i temperatur och fuktighet bättre.
Golv av helt trä i ek, furu eller liknande trätyper ger ett varmt och ljudisolerande golv. Fördelen med trägolv i helt trä är att det kan läggas direkt på bjälklaget, till skillnad från parkett eller laminat som kräver ett underlag i form av plattor eller gjuten betong.
Om du ska lägga parkett eller trägolv rekommenderar vi att du använder en golvläggare eller snickare med erfarenhet av golvläggning. Med den här typen av golv är det viktigt att arbetet utförs noggrant för att undvika onödigt slitage och sprickor i golvet. Om du vill lägga fiskbensparkett är det särskilt klokt att få hjälp av en golvläggare eftersom detta är ett mer krävande mönster att lägga.
Sten-, kakel- och betonggolv Kakel, sten eller betong är populära val för golv både inomhus och utomhus. De är nästan underhållsfria, enkla att rengöra och erbjuder många möjligheter till variation. På rum som är utsatta för mycket slitage, spill eller fukt är den här typen av golv idealiska, till exempel tvättstugan, källaren eller entrén.
Det är viktigt att göra ett bra arbete från början när du ska lägga kakel eller natursten. Speciellt fogningen är viktig att vara noggrann med så att du får en snygg och ordnad look. Det lönar sig att använda skickliga hantverkare, på så sätt är du säker på ett bra resultat som varar länge.
Golvbeläggningar: Linoleum, vinyl och epoxi Golvbeläggningar av linoleum, vinyl eller epoxi är billigare alternativ som ger fina golvytor. Några av fördelarna är att det är enkelt att lägga golvbeläggningar, det kan kombineras med golvvärme och är nästan underhållsfritt. Dessutom är det slitstarkt, håller sig bra över lång tid och är oftast mer vattenavvisande än trägolv och parkett.
Linoleumgolv är en populär golvbeläggning i svenska hem och det är den här typen som oftast liknar vanlig parkett mest. Vinylgolv är något mjukare och blir därför lättare skadade eller repade. Golv av epoxi består av hårdplast som hälls flytande på underlaget och härda sedan till ett hårt och fast golv. Epoxi har tidigare använts mest av företag och inom industri, men den blanka ytan har börjat bli populär även i hemmet.
Du kan få golvbeläggningar i de flesta prisklasser, men det är oftast klokt att undvika de allra billigaste alternativen. Om du lägger lite mer pengar på materialet får du tillbaka det genom längre livslängd och ett finare golv.
Golv utomhus: Balkong, veranda och terrass När du ska lägga golv på balkong, veranda eller terrass har du många alternativ. För balkong och veranda är det vanligt med både gjutna golv, trägolv eller golvbeläggningar. På terrassen är det vanligt med trall, men det är också möjligt med natursten, betong eller utomhusmatta.
Med andra ord finns det många valmöjligheter för golv utomhus, och det kan vara klokt att rådfråga yrkespersoner för att hitta det bästa golvet för din utomhusplats.
Därför ska du använda Servicefinder
Hos oss kan du jämföra flera golvläggare för ditt projekt, stora som små - året runt. Jämför offerter och omdömen direkt i din telefon, surfplatta eller på din dator. Vi har tusentals duktiga leverantörer anslutna som är betygsatta och kontrollerade.
Priserna och offerterna du får in blir ditt beslutsunderlag och vi gör det lätt för dig att välja genom att ställa offerterna sida vid sida, länka till företagens omdömen samtidigt som vi samlar dina och företagens meddelanden på en och samma plats.
Förverkliga ditt drömprojekt och anlita ett företag som gör din vardag lite enklare. Skapa en gratis förfrågan så matchar vi ihop dig med kompetenta golvläggare som får jobbet gjort.
Är du hantverkare?
Servicefinder får in över 45 000 hantverkarjobb varje år, och vi behöver fler företag som kan hjälpa våra kunder!
Anslut företag