Bygga altan - hitta rätt snickare
Vill du bygga en ny altan, bygga ut eller reparera en befintlig altan? Då har du kommit rätt!
Vi hjälper dig att hitta rätt snickare som hjälper dig att fixa din altan. Du får flera prisförslag och får veta vad det kostar, om du behöver bygglov, förslag på lämpliga material osv. Alla våra snickare är kontrollerade och de flesta har omdömen, så du kan välja rätt snickare för just din altan.
Servicefinder är en marknadsplats för tjänster. Vi bygger inte din altan, men vi hittar snickaren som gör det! . Beskriv jobbet och få svar direkt från våra duktiga hantverkare som kan och har tid att bygga just din altan.
» Gratis och utan förpliktelser väljer du den snickare som är bäst för dig!
Vad kostar det att bygga altan?
Vi vet på ett ungefär vad det kostar att bygga altaner, men varje uteplats är unik - en del vill ha altanen i markhöjd, andra vill bygga den på plintar (stolpar), någon vill ha tryckimpregnerat trä, andra vill ha underhållsfritt och kompositmaterial. Kanske vill du ha tak över din altan?
Vi vet inte vad du vill bygga, men vi vet att vi har hundratals snickare i hela landet anslutna till vår tjänst och när du lämnar en förfrågan här, så kommer du få flera offerter och prisförslag. Oftast samma dag.
När du lämnar en förfrågning får du beskriva ditt uppdrag fritt, du kan skicka upp ritningar eller bilder på platsen där du vill bygga altanen. Några kanske vill komma och titta på plats, men sannolikt kommer du veta vad din nya altan kostar, i detalj, redan i morgon.
Altanbygge - ungefärlig kostnad per kvadratmeter
Att bygga en "vanlig" altan med tryckimpregnerat trä, kostar runt 1000:- till 1500:- per kvadratmeter om det är i marknivå och det inte krävs markarbeten. Men som vi nämnt, det här är en grov uppskattning av priset och du kommer behöva fråga några hantverkare om exakta priser för din altan. Dessutom har du förmodligen rätt till ROT-avdrag för arbetsdelen, vilket kan sänka din kostnad med 30 %. Vilket material du väljer spelar så klart en stor roll också, men lite drygt en tusenlapp/m2 är åtminstone ett riktmärke.
Gäller ROT-avdraget om man bygger altan?
Ja, ROT-avdraget gäller arbetsdelen på ditt altanbygge. Skattereglerna är värda att kolla upp, men för 2023 så gäller att du kan dra av 30 % av arbetskostnaden (upp till 50000:-). Tillsammans med RUT-avdraget så får du maximalt dra av kostnader upp till 75000:-.
Hur utnyttjar man ROT-avdraget?
Det är enkelt, du ber företaget att göra avdraget åt dig. Alla våra anslutna hantverkare vet hur man gör och när du får din faktura så kommer ROT-avdraget redan vara gjort. De flesta kommer specificera ROT-avdraget redan i offerten, så du enkelt kan se skillnaden i pris.
Behöver man bygglov för att bygga en altan?
Vanligen behövs inte bygglov när du bygger en altan i marknivå. Men det finns undantag och du bör ta reda på vad som gäller för bygglov på din ort. Om du anlitar en hantverkare från Servicefinder så kommer de säkerligen att veta vad som gäller. Det är byggnadsnämnden i kommunen som avgör om det krävs bygglov eller ej, och utförlig information hittar du på boverkets sidor om bygglov för altaner och uteplatser.
Vad händer om man bygger en altan utan bygglov?
Först och främst, sök bygglov innan du bygger. Om du chansar finns risken att du måste återställa marken, dvs riva altanen, och du kommer sannolikt att drabbas av sanktionsavgifter som kan vara dyra. Om du är nyfiken på vilka konsekvenser det får att bygga altan utan bygglov, så kan du läsa kapitel 9 i Plan- och bygglagen här. Vi tycker du ska lägga pengarna på din altan i stället för avgifter, så fråga hellre byggnadsnämnden först och bygg sedan.
Kan man bygga altan själv?
Nej.
Va?
Ok, det är klart att du kan bygga din altan själv om du har tid och kunskap. Det finns inget i lagen som säger att du inte får bygga på din egen tomt (så länge du har bygglov). Däremot tycker vi att du ska kontrollera priser från professionella snickare först - det är ju möjligt att det är billigare än du tror att få hjälp att bygga altanen. Hur många har inte spenderat större delen av sommaren med hammaren i hand och bleka snickarbyxeränder i solbrännan i stället för att få altanen byggd på någon vecka och sedan bara fått njuta av uteplatsen med en paraplydrink i handen?
Så vårt tips, inte helt oväntat, är att du lämnar en förfrågan hos oss (visst sa vi att det är gratis?) och jämför offerterna först. Därefter kan du bestämma om det är värt att bygga altanen själv.
Hur fungerar Servicefinder?
Berätta vad du behöver hjälp med, vi skickar ditt uppdrag till relevanta företag.
Inom kort får du offerter från kvalificerade företag som vill hjälpa dig.
Jämför offerter och omdömen och välj företag. När jobbet är klart – lämna ett omdöme.
Andra som fått hjälp att snickra - vi bygger inte bara altaner
Riva redskapsbod och ersätta med ny i Göteborg
juli 2024
Lägga ny altan på baksidan av ett radhus i Botkyrka
juni 2023
Spackla hål samt sätta upp föremål på vägg i Stockholm
juli 2024
Vanliga frågor om altanbygge
Vår ambition är att du ska hitta en bra hantverkare för ditt byggprojekt. Rent praktiskt går det till så att du skapar en gratis förfrågan på vår hemsida och beskriver jobbet du vill få utfört. Vi matchar sedan ihop dig med hantverkare i ditt område. När byggfirmorna tar kontakt med dig har du möjlighet att jämföra såväl omdömen som offerter innan du väljer ett företag för jobbet.
Alla våra anslutna hantverkare har genomgått en kvalitetssäkring där vi kontrollerat att de är godkända för F-skatt och att de har aktiva bolag. Vi gör även dagliga kontroller för att säkerställa att företagen inte är försatta i konkurs. Den viktigaste kvalitetskontrollen i vår tjänst är dock omdömen. Alla konsumenter som använder Servicefinder blir tillfrågade om de vill lämna ett omdöme efter slutfört arbete. På så vis vet du att feedbacken är baserad på verkliga upplevelser.
På företagens profilsidor hittar du, förutom omdömen, även certifikat och liknande. Många företag visar också upp tidigare utförda arbeten och referensjobb.
Vi rekommenderar alltid att du upprättar ett avtal med företaget / hantverkaren du väljer för att minska risken för missförstånd. Om du vill få fler tips på hur du väljer rätt hantverkare för jobbet kan du läsa mer i vår blogg.
”Rot” står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Avdraget innebär att du som ägare av radhus, bostadsrätt, villa eller radhus får skattereduktion för olika typer av renoveringsarbeten. För att ha rätt till avdraget behöver du uppfylla vissa kriterier:
- Du bor och betalar skatt i Sverige för minst 90% av din inkomst.
- Du äger bostaden. Du kan inte få avdrag för arbete som utförts i en hyresrätt.
- Du måste helt eller delvis bo i fastigheten där arbetet ska utföras.
- Arbetet måste ske inne i bostadsrätten. Yttre underhåll såsom fönsterbyte, inglasning av balkong och byte av ytterdörr är inte giltigt för skattereduktion.
- Du har betalat fakturan. Har någon annan betalat för tjänsten så kan du inte göra avdrag.
- Fastigheten är äldre än 5 år. Garage eller carport ger rätt till rot om tillbyggnaden byggs ihop med bostadshuset. Du kan däremot inte få skatteavdrag när du bygger ett nytt hus.
- Rotavdraget får uppgå till max 50 000 kronor per person och år.
- För rottjänster kan du dra av upp till 30 procent av arbetskostnaden.
När du skapar en förfrågan hos Servicefinder kan du få kontakt med flera hantverkare. En rekommendation är att boka in möten med samtliga hantverkare för att de ska ha möjlighet att kolla på ditt projekt. Därefter kan du begära skriftliga offerter. Kontrollera alltid vad som är specificerat i offerten – är det hela eller delar av arbetet? Fråga även om det kan tillkomma dolda kostnader för exempelvis material, resor och städning.
Priset på hantverkartjänster varierar beroende på vart du bor och storleken på ditt projekt. Hantverkare i storstäderna är i regel dyrare än hantverkare i mindre orter. Däremot är utbudet av hantverkare större i storstäderna, vilket sätter dig i en god förhandlingssituation. Ofta kan man som kund förhandla priset en del så det lönar sig att vända sig till flera byggföretag och jämföra offerter. Det är viktigt att väga in flera faktorer när du väljer hantverkare, exempelvis omdömen och försäkringar. Det är också viktigt att du upprättar ett avtal med byggfirman du väljer. Vill du ha fler tips på hur du kan tänka när du väljer hantverkare – läs vår checklista på 8 saker du bör ha koll på för att välja rätt hantverkare.